Равликовий бізнес в Україні збирає урожай

16
Сер
2020
Равликовий бізнес в Україні збирає урожай

Вирощування равликів, як порівняно нова галузь тваринництва з високою доданою вартістю, в Україні майже повністю орієнтована на експорт. Зараз в список експортерів в країни ЄС в розділі «Жаб’ячі лапки і равлики» включено 21 українське господарство.
Українці ментально не готові є равликів, вважаючи, що на вирощуванні молюсків краще заробляти євро, за які можна придбати щось більш звичне.
На початку серпня збирати равликів в «турборежимі» починають фермери Київщини – на місяць раніше, ніж у Польщі, що дозволяє підприємцям вчасно «вклинитися» в європейський ринок «слизького» продукту. Ставки високі, нюансів багато, тому улітководи переконані: «Ціна помилки – один рік або сто тисяч».
Життя равликів чітко розділена на «день-ніч»: вночі вони активні, виповзають з-під дощатих настилів насолодитися прохолодою, зеленню, вологою штучного поливу, поживним комбікормом. Вдень сплять. Ось тоді, піднявши щити, їх і збирають – чистих, сухих і сонних.
Перша ознака зрілості равликів – загорнутий зовнішній край (губа) черепашки.
У ФГ «Агроравлік» в Васильківському районі Київської області планують зібрати близько 6 млн особин равликів Helix Aspersa Muller, які дуже цінуються іспанськими і французькими гурманами за смак і поживність. Відповідність технології вирощування та якості равлики підтверджено сертифікатом Федерації улітководов Франції. Якість продукту також гарантують базові принципи НАССР і відгодівлю молюсків комбікормом, виготовленим за рецептом французьких консультантів.
Збалансований комбікорм для равликів виготовляють на підприємстві, сертифікованому на відповідність вимогам стандарту GMP + BCN-CEE, що забезпечує багатоступеневу сиcтему контролю якості та безпеки. Комбікорм дозволяє молюскам вирости істотно швидше, ніж на природних кормах, і значно покращує смакові якості готового продукту. Чим ближче до завершення процесу зростання, тим більше комбікорми споживають молюски.
Власник улиточной ферми Олександр Волохович задоволений товарним виглядом молюсків – вони мають темне забарвлення черепашки, що вказує на високий вміст протеїну в равликову філе. У ФГ «Агроравлік» використовують сучасну калибровочную машину для відбору равликів прямо на полі. Перевага технологічного нововведення – відсутність травмування черепашки. Це перше, на що звертають увагу імпортери, оцінюючи український продукт.
Ще один важливий момент для фермерів, які займаються репродукцією власного стада – сепарація маточного поголів’я. Для нього відбирають дорослих особин, які дозріли першими і не мають пошкоджень черепашки. Зрілі молюски відразу починають шукати собі пару, а завдання фермера в цей час – не допустити відкладання ними ікри в поле. Інакше доведеться забути про одну продуктивної кладці навесні, коли слід готувати нове покоління равликів. Решта поголів’я – товарне, яке після спеціальної підготовки в стані анабіозу помчить в рефріджераторах до столу гурманів Євросоюзу.
Високоякісне здорове маточне поголів’я користується великою популярністю, хоча досвідчені фахівці радять улітководам-аматорам починати з готового до висадки на плантації малька. Це не так прибутково, але менш клопітно для початківців.
Інтегрована трансевропейская комп’ютеризована ветеринарна система TRACES (Експертна система контролю торгівлі) гарантує простежуваності руху товару з моменту його виїзду з ферми, логістику до кордону і зелений коридор на митниці.
Після збору равлики в стані анабіозу зберігаються на 120 м² холодильних потужностей по суворим дотриманням показників температури і вологості за допомогою GSM-контролера з оповіщенням по смс / дзвінку.
Досьє. Фермерське господарство «Агроравлік» з 2017 р вирощує їстівних равликів. Член Федерації улітководов Франції, Асоціації равликових ферм Snailgroup, Київської Торгово-промислової палати. Включено в базу експортерів ЄС за номером a-UA-10-03-148-0-CS-XVI.